Sunday, October 10, 2010

PenGalaman SULUNG part 2

Salam semua sorry sibuk sgt2 sejak dua menjak nie....sibuk menguruskan hal peribadi, sehinggakan terlupa pada blog sendiri huhuhu

ok  kita sambung... setelah org umah dah dpt bilik so dia pun berehat laa kat situ hanya tunggu masa jer...masa berganti masa, turun naik beli makanan walaupun kat hospital dah menyediakan makanan, aku tetap beli jugak maklum lah citarasa ibu mengandung ni lain macam skit..pas makan nak makan lagi huhu..dalam masa yg sama org umah mengadu sakit sakit...bila suruh pggil doktor dia tak nak so diam kat aje laa smpai laaa waktu magrib..pas solat trus lepak kat kedai makan..kedai makanan kat luar kawasan hospital tapi tak jauh laa just jalan kaki jer.. sebelum pegi call dulu tnya camner,,dia kata sakit dah tpi buat biasa jer huhu..siap je order makanan pun smpai tgh lepak makan dia call dia dah nak masuk LEVEL ROOM dah huhuhu...aku pun aper lagi makan laju2 laa hahaha....trus grak g ke wad..dalam perjalanan nak ke wad tue, call mak ayah kata dia dah nak masuk LEVEL ROOM....mak kata " tak lama lagi tu..." aku pun mengiyakan...

sampai jer kat wad aku amik baju wife n baju baby skali coz tadi dia dah pesan suruh bawa masuk..sampai je kat counter nurse tu tak bg aku masuk..sebab dia kata aku tak g KURSUS BERSALIN (kursus peneman) kat  hospital MELAKA je yg buat cam tue kat lain dengar2 boleh jer masuk...huhu aku pun kirim je barang tu kat nurse tu.. aku kena tunggu kat luar...lama jugak laah aku tunggu kat luar tu, aku pun call mak ayah aku..rupanya diorang tengah on the way datang..dalam setengah jam diorang sampai siap bawa makanan lagi, time tu dah lapar dah.. huhu duduk laa aku berborak ngn mak ayah aku hingga tengah malam..orang lain yang menunggu dah bentang tikau (tikar) nk tido aku je dok tengah makan huhu sunyi jer rasanya dok kat hospital nih..hehe

Pukul 1 pagi lebih ada org call aku (dalam hati saper lak yg call aku pagi2 cam gini ni...) numbor tak naik nama plak.. ermmm rupanya nurse kat dalam tu yg call tanya ada kat mana, aku pun jawab ler ada kat luar ni tepi sebelah wad. rupanya dia suruh aku masuk jumpa dia kat counter. Aku dah mula risau dah nie..aku pun cakap kat mak ayah aku kena masuk dalam so diorang pun beredar tunggu kat umah. Aku masuk jumpa nusre tu, dia suruh aku TEMAN bini aku kat dalam..hahaha aku cakap laa "saya tak pergi kursus kak..boleh ker masuk?" dia kata tak per ni permintaan bini aku katanya.. so aku pun masuk..sebelum masuk aku kena pakai jubah, HP kena silent.. pas siap semua aku masuk..rasa sunyi jer sekali sekali terdengar jeritan kesakitan bertemankan aircond yg sejuk huhuhu

kat dalam tue banyak bilik.. semua bilik2 tu bertutupkan ngn kain langsir jew, so nurse tadi tu bawa aku trus ke bilik istri ku, nurse tu sempat berpesan jgn merayau2 tpt lain, tidak dibenarkan keluar sesuka hati jgn masuk bilik lain.. so aku pun faham, smpai je kat bilik isteri ku aku tgk masyaAllah....kusut betul muka dia tak terurus, pucat lesi, dengan wayer berselirat kat perut, kat tangan dah cucuk jarum masuk air, tepi katil ada tong gas, dengan bunyi nafas yg agak kuat dengan bunyi "tot...tot..tot..tot..tot.." kat mesin sebelah katil tue...masa aku masuk tu org umah aku mgkin telelap sebab kepenatan melawan sakit.. aku masuk dengan senyuman dia pun tersedar yg aku kat sebelah sisi dia. Dia kata " sakit bang....sakit sangat.......tak tahan...." aku angguk kepala tanda paham dengan kesakitan yg dialaminya, aku trus berada disisinya memberi kata2 perangsang, kata2 semangat....

pas tu dah sampai time sakitnya dia menjerit kuat hampir bergegar bilik tu rasanyer..... "sakit......................sakit........................." aku suruh dia mengucap...selawat...kemudian dia amik tempat penyedut kat hidung yg menghubungkan dengan tong gas kat tepi katil tue..rupanya gas tu gas pelali...so nurse tu kata klu sakit sangat sedut gas tue....aku pun tolong letakkan kat hidungnya..kesakitan dia semakin reda, so maca tu laa selalu time sakit sangat dia sedut gas tue...

nanti sambung balik...

Monday, September 27, 2010

PenGalaman SULUNG

salam semua ape khabar...lama sgt nih tak buat entry....korang masih lagi mood RAYA ke....hehehe..sory dah lama tak buat entry maklum la baru je dpt baby ni..tu yg lama tinggal blog...lama tak jenguk BLOG..harap2 ada yg masih sudi lagi nk jenguk2 hehe..

Dikesempatan yang ada nih nek bercerita sket mngenai pengalaman sulung menemani isteri di wad BERSALIN...tak tahu nk mula dari mana..tpi seingat aku 17hb hari jumaat baru bgun nk solat subuh, org umah (isteri) dah bgun dulu sebab tetiba rasa basah kain, skali tengok air KETUBAN dah pecah keluar meleleh.. aku pun ngn selamber je ckp naper ape dah jadi.....maklum laa baru bangun, tak tau ape..pastu org umah ckp la air kuar...ermm ape lagi trus capai kain lap suruh org umah g mandi siap kan diri.. pastu aku lak mandi solat siap2 tepat jam 7 pagi aku trus hantar org umah g HOSPITAL besar...

Sampai kat muka depan wad KECEMASAN ada seorg kakitangan hospital dtg bersama kerusi roda..dlm hati aku berkata "bagus nyer pekerja ni semoga tuhan membalas jasanya...." trus dia suruh bini aku duduk dan tolak masuk dlm wad bersalin tpi kena register dulu laa... smpai kat wad dah siap register tang ni memang aku cukup tak suka...punya laaa lama nk tggu masuk wad bila tnya tggu ape...nurse tu jawab..."cik wad penuh cik minta tggu sebentar nak cari katil kosong..." huhu kebetulan pulak hari tu ramai yg bersalin...alamatnye kena tgu dengan penuh kesabaran laa....tunggu punya tunggu.. kain yg dipakai org umah semakin basah..sikit demi sedikit air keluar..selang seli berganti darah mengalir...hanya kesebaran yang menemani diri...

aku pulak kena tggu kat luar masa tuh tapi sekali sekala bleh laa masuk jenguk...sekali aku jenguk tangan kanan org umah ku telah dicucuk...ala macam org masuk air dlm badan tu...aku tnya sakit ker...dia jawab "sakit lerr " sambil tersenyum sinis..aku berikan roti  dan air milo untuk mengalas perut...dari subuh smpai nk masuk tengah hari hanya menunggu jee mesti lapar.....smpai tgh hari ada nurse tu dtg bagi makanan...sempat gak aku tnya " makan untuk laki dia ada tak hehehe..." nusre tu jawab dengan sopan santun " minta maaf cik x disediakan.." hehehe aku pun kuar tunggu je kat luar wad...lama tul menunggu sempat gak la tersengguk sengguk tahan mengantuk....

tengah aku dok leka menahan mengantuk..org umah hantar SMS...memang dari pagi lagi suruh dia pegang hp takut klu jadi ape-ape kat dlm tu...dpt SMS " dah boleh masuk wad" aku pun tersnyum akhir nya dpt gak masuk wad......trus aku msuk ke dlm tengok dah siap tiga kerusi roda tersedia...yang dua lagi tu untuk ibu bersalin yg lain...org umah aku pun duduk atas kerusi roda aku pun dengan rajin disebabkan bosan menunggu lama sgt..aku pun dengan rajin tolong nurse tu tolak kerusi roda..kerusi roda org umah aku lerrr aku tolak... tolak trus masuk wad bersalin tempat dimana ibu2 bersalin menunggu waktu untuk bersalin...bila kluar nk tolak tu org ramai kat luar smua dok tengok jer...huhu naik segan pulak aku hehe...tpi buat selamber je laa trus tolak msuk wad.....dpt katil dalam bilik...dalam bilik tu ada 4 katil jer...semua dah ada org kecuali satu tu jer kosong...tu la katil org umah aku....

nanti smbung balik.......

Thursday, September 16, 2010

hari MALAYSIA

SELAMAT HARI MALAYSIA KEPADA SEMUA WARGA BLOGGER, PENINJAU-PENINJAU YANG SETIA, WALKER-WALKER YANG DISAYANGI..

SELAMAT HARI MALAYSIA

Hari ni cuti, smua kakitangan kerajaan bercuti sempena hari MALAYSIA...dengan kesempatan yang ada ni ingin mengucapkan

SELAMAT HARI MALAYSIA


"1Malaysia is intended to provide a free and open forum to discuss the things that matter deeply to us as a Nation. It provides a chance to express and explore the many perspectives of our fellow citizens. What makes Malaysia unique is the diversity of our peoples. 1Malaysia’s goal is to preserve and enhance this unity in diversity which has always been our strength and remains our best hope for the future. I hope this website will initiate an open and vital dialogue exploring our Malaysian identity, our purpose, and direction. I encourage each of you to join me in defining our Malaysia and the role we must play in its future. Each of us – despite our differences – shares a desire for a better tomorrow. Each of us wants opportunity, respect, friendship, and understanding."



Tuesday, September 14, 2010

Tips Penjagaan kulit bagi REMAJA

Salam hari raya....hai amacam hari raya korang smua....skang nie dah raya ke-4 mesti ada lagi yang tak abih beraya nih kan...ermm hari nak kongsi sket TIPS penjagaan kulit nie.. ermm bukan aper aku sendri pun sibuk beraya sakan kesana dan kemari...sekali tgk muka aduyai.....berminyak...boleh perah buat goreng ikan haaa...
     So nak kongsi laa sket tips di hari raya langkah-langkah penjagaan kulit bagi remaja...ala yang bukan remaja pun bleh jer....

LANGKAH_LANGKAHNYA.....

 pertama...

kita boleh membersihkan kulit dengan...
                 - mandi 1 ke 2 kali sehari lebih lebih lagi sekiranya anda berpeluh dengan banyak.
                 - gunakan sabun yang tidak memudaratkan..tetapi penggunaan secara berlebihan boleh
                    menyebabkan kulit kering.
              

Gunakan pelembab selepas mandi...
                 - gunakan pelembab dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit
                 - Minyak baby oil boleh digunakan untuk kulit yang kering


kedua...


Gunakan toner...
                - toner berfungsi sebagai menutup liang roma jika anda mempunyai kulit berminyak. Ia akan
                  membuat kulit menjadi kering serta mengecut.


Lindungi kulit daripada cahaya matahari...
                - kulit akan menjadi rosak sekiranya terdedah kepada cahaya matahari. gunakan krim pelindung
                  matahari


seterusnya...


bersenam...
               - bersenam secara berkala melancarkan perjalanan darah ke seluruh organ termasuk kulit. Ia juga
                 mengekalkan kesihatan kulit.


Amalkan memakan makanan...
             - seimbang iaitu mengandungi sumber vitamin, protein dan mineral
             - sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin


tidak merokok...
            - bahan-bahan berbahaya yang terdapat dalam asap rokok boleh menyebabkan kulit cepat berkedut
            - boleh menyebabkan kanser



kepada rakan diluar sana...jagalah muka anda sebagai mana kita menjaga diri kita sendiri.........
  ..........ANDA BUAT..ANDA DAPAT...hehehe best tak slogan nih haha....

Sunday, September 12, 2010

Makan LUAR

Selamat hari raya......diam2 je dah hari ke-3 kita beraya erkk...yang lain tu mesti tak abih lagi beraya, ...semalam gak kita orang makan kat LUAR.....itu pun orang yg belanjer..hehee. Kitorang makan kat SERI ALAI, MELAKA, ermmm sedap gak makan kat situ..





cicah ikan..


nie tempat kita pilih lauk ape yg kita nak mkan...haaa pilih..pilih...

kat sini tempat bakar IKAN...banyak tue...

Saturday, September 11, 2010

1 SYAWAL...........hari raya

salam hari raya buat semua.......Hari ni 2 syawal agak lewat jugak la nak update entry nih..semalam dok sibuk mengemas lah memasak la yelah orang nak datang.. tu yg kelang kabut jer.. hari nie (raya ke dua) barulah nak buat entry....huhuhu.. sebelah nie SONGKOK RAYA...amacam SMART tak siap BRUCE *btul ke aku eja nie....* 


Semalam dok sibuk buat bihun SUP...ao aku ni tepat kul 8.15am trus grak bersama family ke masjid besar kat JENGKA nie...abih je solat raya trus g berjalan raya ngn sanak saudara beraya umah jiran tetangga...yang mana terlibat dengan rombongan BARAAN dah bergerak dah....apa BARAAN??? baraan ialah golongan pemuda campur gak lah orang vateran skali berjalan raya rumah ke rumah....klu lelaki semua lelaki..klu pompuan smua pompuan..so yang kami ni dgn sanak saudara ngn adik beradik je lahhh tak JOIN pun geng baraan tuh...segan arrr....

      Penat jugak lah berjalan rumah ke rumah nie yelah mana tak nyer.. datang umah ni makan...pastu g umah tu makan lagi...pastu grak g depan tuh pun makan lagi...jadi tak heran lah klu pas raya pertama jer ramai yang masuk WAD sebab tak kawal makan. ramai lah yang kena kencing manis lah, darah tinggi la, sakit kepala la..(kena hujan coz semalam hujan..)



      HARI nie dah raya kedua..pas subuh je dah sibuk dah dok cari lauk ape nak masak hari nie, jadi diorang ni kata nak masak LAKSA ngn IKAN PATIN....fuhh...dengar je ikan patin trus bergegas aku aku kluar cari lauk...tau dah mak nak masak IKAN PATIN MASAK GULAI TEMPOYAK....!!
dapat je barang trus aku balik umah takut lewat plak mak aku nak masak...smpai je kat umah diorang ni dah mula laa kelang kabut gak (mcam semalam) tokdan...(longhat pahang...) tokdan sempat nk siap masak geng2 anak sedara aku smpai...penuh laa 1 umah... pas group nih group lain plak...saat berganti minit....minit berganti jam group berganti group sampai la ni dok tgh menaip entry......skang nie je lah sempat nak berehat..tgh berehat pun sempat gak buat entry...hehehe...so yang mana dok tringin nak makan gulai ikan patin meh laa datang umah hehehehe


                                              SELAMAT HARI RAYA......

Thursday, September 9, 2010

SaLam Lebaran


Salam Lebaran buat semua rakan2 di jaluran Blog...otai2 BLOGGER.. Rakan2 yang baru dikenali.. Rakan2 yang jauh dimata.. Rakan2 yang dekat dihati.. dan Rakan2 yang mengenali diri ini....
Dikesempatan yang ada ini sy ingin memohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa, tersalah taip dan segala yang TER....semoga Lebaran kali ini memberi penuh makna kepada KALIAN....

SELAMAT HARI RAYA
AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN


Monday, September 6, 2010

Petua Oh Petua..!

LOBAK redakan sengatan TEBUAN.

Jika disengat tebuan atau lebah, segera perahkan sebiji libak yang telah di kisar/diparut. campurkan dengan beberapa titik cuka makan dan gaulkan hingga sebati. sapukan ke bahagian yang disengat. ia juga menghalang bahangian disengat menjadi bengkak.

LEGAKAN sakit GIGI.

Untuk mengatasi masalah sakit gig dan gusi bengkak, dapatkan kulit pokok mangga selebar tapak tangan dewasa. basuh dan rebus menjadi secawan air. biarkan sehingga suam dan berkumur dua hingga tiga hari. cara ini mampu mengurangkan kesakitan pada gig atau bengkak gigi akan berkurangan.

Petua mabuk LAUT.

Tumbuk LADA hitam yang dicampur dengan BARA, kemudian sapu diperut terutama bahangian PUSAT sebelum turun ke LAUT.

Cerahkan KETIAK 


Bagi yang mengalami maslaah hitam di bawah lengan, ambil limau KASTURI dan dipotong dua. Gosok di tempat yang kehitaman ketika hendak mandi. Ianya juga dapat menghilangkan bau BADAN. Lakukan sekerap mungkin.

Friday, September 3, 2010

BaZar Oh! Bazar

hari ini dah masuk hari yang ke 25 umat islam berpuasa. Semalam try mengisi masa lapang pergi BAZAR RAMADHAN kat TMN CEMPAKA di MELAKA...aduhai...ramai nyer umat manusia kat situ...makin lewat malam makin ramai yang bertandang kat BAZAR tu...macam2 gelagat manusia yang ada kat situ...yang menjerit jerit suruh pelanggan masuk kedainya, yang promote habis habisan, yang paling tak tahan skali dok cuci mata hahaha....bukan tgk BARANG...tapi tgk ORANG hahaha..yang mana dok bawak awek tu ni lah kesempatannya untuk pegang memegang...takut awek hilang dalam ramai2 manusia kat situ...tak pun takut terpegang AWEK orang lain.. hahaha naya jer..


Tinggal 5 hari lagi bulan RAMADHAN akan meniggalkan kita..dan tinggal 5 hari shj lagi umat manusia berpusu-pusu pergi ke BAZAR...rasanya lah klu sok nak RAYA malam nie sudah tentu PENUH, PADAT, MAMPAT umat manusia kat situ huhuhu.....bleh mabuk...

Saturday, August 28, 2010

Casio PROTREK


Akhirnya jam CASIO PROTREK model prg110 menjadi milikku... hehehe lama btul aku menyimpan duit dari bula 3 (MAC) tahun 2010 sedikit demi sedikit aku menyimpan akhirnya jadi juga aku memiliki jam ini. Raya nanti dapat la aku memakai jam ni. Sebenarnya aku memang dah minat sangat dengan jam nie, coz mula asalnya member aku laa yang rekemen kan coz dia pun pkai gak, jam ni mcm2 ada......tapi sesuai laa ngan orang kaki rekreasi nie.. 
  
So nak criter kelebihan jam nie secara ringkas laa.. ia pkai kuasa solar so tak yah laaa nak ganti2 bateri jam, then jam ni ada Altimeter iaitu jam nie bleh mengukur tahap ketinggian ketika kita mendaki, Thermometer mengukur suhu sekeliling. Kemudian yang paling penting ada KOMPAS. So jam ni di ketegorikan TRIPLE SENSOR. So sesuai la kita panggil jam rekreasi.




Jam ni aku jumpa kat MUAR, JOHOR. memang murah giler laa... knaper aku ckp mcm tu, coz aku dah survey banyak tempat jual jam, kat area MELAKA je lah.. kebanyakkan nye rm1k ke atas, haaa.. yang nie aku jumpa harga murah punya korang tengok je kat pic kat atas nie ada harga..malah harga tu leh kurang lagi...so klu korang berminat nak beli jam nie leh laa korang contact aku kat sini......boleh jer aku tolong...tp sebelum tu korang try laa survey harga kat tempat korang dulu...  

Saturday, August 14, 2010

Ribut di BAZAR Ramadhan 13 ogos 2010

Pada hari Jumaat, 13 ogos 2010, kira kira pukul 4.50 petang, hari ke tiga umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa, negeri Melaka dikejutkan oleh suatu kejadian ribut yang kuat yang melanda kawasan bazaar Ramadhan di pekan Jasin yang megakibatkan 3 orang terbunuh akibat di hempap oleh tiang khemah yang di perbuat dari besi dan serpihan besi yang di bawa oleh angin yang luarbiasa kekuatannya itu.




Friday, August 13, 2010

Kes semakin runcing




jika kita tengok keadaan sekarang pembuangan Bayi SEMAKIN ketara. Ada diantara kita pulak tidak segan silu  membuat perkara tak senonoh ini. Sekarang di MELAKA kerajaan negeri mengambil langkah-langkah untuk mengatasi masalah ini terus berlaku. Namun langkah-langkah yang diambil oleh kerajan Negeri Melaka membuatkan kita termenung sejenak. Menyediakan sekolah pelajar mengandung. tidak kah kita berfikir jika sekolah ini wujub maka bertambah lagi kes-kes yang tak dijangka, contohnya yang semakin ketara ialah kes pembuangan bayi. Tidak ada cara lainkah untuk mengatasi masalah ini. Pokoknya kembali kepada diri masing-masing. Di manakah letaknya Iman kalian..? 
renungkanlah klip video ini


Jadi marilah kita bersama-sama 1 Malaysia yang kita laungkan mengatasi masalah ini dari akar umbi. Semua pihak harus berganding bahu dan bekerjasama mencari punca, dan cara untuk menyelesaikan.

Monday, August 9, 2010

Rambut Tocang.......


sekadar gambar hiasan


Salam semua.., korang dah tengok lum Pic yg kat atas nie, cantik tak..? Nak tanya korang la skang nie Tren rambut masa kini mcam nie ker...? Pada pendapat aku lah rambut macam nie tak sesuai untuk di aplikasikan oleh rakyat jelata kita nie. Kenapa? sebab kebanyakan orang kat Malaysia nie banyak KELEMUMUR...hahaha termasuk aku nih...Sebab tu aku tak buat plak tu rambut memang dah siap kerinting dah...tak yah nak tocang2 lagi..So klu korang nak buat tak mcam nie..? sekali pandang macam cantik..2 kali pandang....haaaa macam mana...? tapi apapun ur money ur choice......

Sunday, August 8, 2010

PenanTian...........

Jam menunjukan pukul 12.23pm. jari jemari ku mula menekan keypad komputer. Entah apa yang hendak ditaip. Tapi ada sesuatu yang perlu ku nantikan. Jarum jam semakin berdetak detik. hari semakin berusia ke malam. Entah apa yang membuatkan ku runsing. Tatkala ketika ini isteri ku mengandung 8 bulan. Sering sakit-sakit namun ku tahu duedate nyer lambat lagi. tapi ku risau takut bersalin awal.....Semua barang persiapan untuk isteri ku telah ku sediakan awal di dalam kereta. takut gak klu tak sempat nak ke hospital. Sedikit demi sedikit telah ku persiapkan untuk menyambut KELAHIRAN dalam hidup berumah tangga ni. Berdebar jantung ku menunggu saat-saat gembira ni...jika korang ada kat tempat aku nie mesti korang pun sama tak tau aper nak buat kan. Hanya mampu berdoa dan menunggu....

Tuesday, August 3, 2010

Facebook kebaikan or kelemahan....?

Mendedah keaiban suami @ isteri di facebook.


Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Tertekanlah sang suami atau isteri. 
Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri. 
Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga. 
Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.
Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca' dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin' dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.
Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan akal yang wajar. 

Sunday, August 1, 2010

Pemakanan Seimbang Semasa Hamil

pemakanan seimbang sesuai untuk ibu-ibu hamil kerana ia memberi permulaan yang baik untuk bayi anda. Pastikan anda mengamalkan pemakanan seimbang. Makanan seimbang bermakna makanan yang mempunyai jumlah VTAMIN, ZAT GALIAN dan khasiat yang betul daripada makanan yang anda makan untuk memastikan anda dan bayi anda dalam keadaan sihat. So, mulalah memakan makanan yang sihat dan pastikan kesemuanya mempunyai banyak vitamin C dan KALSIUM.


KENAPA VITAMIN C....................


Vitamin C merupakan NUTRIEN yang tidak boleh disimpan oleh badan. Sebab itu anda memerlukannya setiap hari untuk menggalakkan TUMBESARAN bayi. Ia juga boleh menguatkan sistem IMUNITI anda. Untuk keperluan harian VITAMIN C anda, minumlah segelas jus oren segar setiap pagi. Cuba tambah makanan dan sayuran yang kaya dengan VITAMIN C seperti betik, tembikai susu dan brokoli dalam pemakanan anda.


Anda memerlukan 3 hidangan VITAMIN C setiap hari. Berikut ialah beberapa hidangan:


1/2 cawan jus OREN
1/4 betik sederhana besar
1/2 jambu besar
1/8 tembikai susu kecil
1/2 cawan brokoli mentah atau dimasak
1 cawan kobis hijau mentah yang dimayang


KENAPA KALSIUM............


Bayi anda memerlukan KALSIUM untuk membina TULANG dan GIGI yang kuat, jantung, SARAF dan otot yang sihat serta denyutan jantung yang normal dan keupayaan pembekuan darah. Jika anda tidak mendapatkan KALSIUM secukupnya dalam pemakanan anda, bayi anda akan mendapatkannya dari tulang anda. Akhirnya kesihatan anda mungkin terganggu. Jadi, ambillah kalsium secukupnya untuk kesihatan TULANG.


Contohnya my WIFE sekarang nie tgh sarat mengandung 8 bulan, ketika kandungan masuk 6-7 bulan isteri saya sering sakit-sakit belakang, hendak tidur pun susah katanya, kemudian try beli susu jenama biasa jer, alhamdulillah kesakitan itu semakin kurang, kemudian doctor menyarankan minum susu 3 kali SEHARI.


Susu juga merupakan sumber kalsium  yang KETARA, pastikan anda minum susu setiap hari. Sila ambil perhatian bahawa makanan serat tinggi boleh memperlahankan penyerapan KALSIUM. Ini bermakna susu bersama BIJIRIN tidak begitu manfaatkan kepada anda. Anda juga boleh memasukan makanan kaya kalsium seperti TOFU, sayuran berdaun hijau dan ikan sardin dalam pemakanan anda.

Saturday, July 31, 2010

Tip cantik ketika HAMIL

Di sini saya ingin berkongsi beberapa tip kecantikan untuk ibu-ibu yang hamil dan juga kepada pasangan yg pertama kali mengandung.

1. minum air secukupnya paling MINIMA 2 liter untuk memastikan anda dan BAYI sentiasa hidrat.

2. Pastikan anda mengambil semua jenis VITAMIN yang diperlukan anda dan bayi melalui pemakanan seharian.

3. makanlah secara seimbang iaitu 3/4 sayur-sayuran dan 1/4 bijirin, karbohidrat dan PROTEIN.

4. Walaupun HAMIL, anda tetap perlu BERSENAM seperti berjalan-jalan anak atau senaman air.

5. keraplah menyapu sebarang jenis lembapan ke kulit terutamanya di bahagian yang kerap mengalami masalah regangan seperti PERUT dan PAYUDARA.

Indahnya Islam dalam hubungan Suami Isteri

Rumah tangga adalah suatu tatanan masyarakat terkecil, dan dari rumah tanggalah suatu tatanan masyarakat terbentuk. Keberhasilan suatu masyarakat atau kegagalannya dimulai dari keberhasilan dan kegagalan anggotanya dalam menjalankan roda kehidupan dalam rumah tangga. Dan sebagaimana yang telah kita ketahui bersama bahwa setiap rumah tangga minimal terdiri dari suami dan istri.
Oleh karena itu syari’at Al Qur’an memberikan perhatian besar kepada hubungan antara suami dan istrinya, sampai-sampai Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam menjadikan baik dan buruknya hubungan seseorang dengan istrinya sebagai standar kepribadian seseorang,
“Sebaik-baik kalian ialah orang yang paling baik perilakunya terhadap istrinya, dan aku adalah orang yang paling baik dari kalian dalam memperlakukan istriku.” (HR. At Tirmizi dan dishahihkan oleh Al Albani)
Diantara syari’at Al Qur’an yang mengajarkan tentang metode hubungan suami isteri yang baik ialah yang disebutkan dalam hadits berikut,
“Janganlah seorang lelaki mukmin membenci seorang mukminah (istrinya), bila ia membenci suatu perangai padanya, niscaya ia menyukai perangainya yang lain.” (HR. Muslim)
Imam An Nawawi rahimahullah menjelaskan hadits ini dengan menyebutkan contoh nyata, beliau berkata, “Tidaklah layak bagi seorang mukmin (suami yang beriman) untuk membenci seorang mukminah (isterinya yang beriman), bila ia mendapatkan padanya suatu perangai yang ia benci, niscaya ia mendapatkan padanya perangai lainnya yang ia sukai, misalnya bila istrinya tesebut berakhlak pemarah, akan tetapi mungkin saja ia adalah wanita yang taat beragama, atau cantik, atau pandai menjaga kehormatan dirinya, atau sayang kepadanya atau yang serupa dengan itu.” (Syarah MuslimOleh Imam An Nawawi 10/58).
Diantara wujud nyata keindahan syari’at Al Qur’an dalam membina rumah tangga, ialah diwajibkannya seorang suami untuk menunaikan tanggung jawabnya secara penuh, tanpa terkurangi sedikitpun. Mari kita bersama-sama merenungkan kisah berikut,
“Dari Wahb bin Jabr, ia menuturkan, Sesungguhnya salah seorang budak milik Abdullah bin Amr pernah berkata kepadanya, Sesungguhnya aku berencana untuk tinggal selama satu bulan ini di sini di Baitul Maqdis. Maka Abdullah bin Amr bin Al ‘Ash bertanya kepadanya, Apakah engkau telah meninggalkan untuk keluargamu bekal yang dapat mereka makan selama satu bulan ini? Ia menjawab, Tidak. Abdullah bin Amr berkata kepadanya, Maka kembalilah ke keluargamu, lalu tinggalkan untuk mereka bekalnya, karena aku pernah mendengar Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam bersabda, Cukuplah sebagi dosa seseorang (yang akan mencelakakannya-pen) bila ia menyia-nyiakan orang-orang yang wajib ia nafkahi.” (HR. Ahmad, dan Al Baihaqi dan hadits ini diriwayatkan juga oleh Imam Muslim tanpa menyebutkan kisah sebelumnya)
Sebaliknya syari’at Al Qur’an juga mewajibkan atas kaum istri untuk senantiasa taat kepada suaminya, selama mereka tidak memerintahkannya dengan kemaksiatan. Agar kita dapat sedikit mengetahui betapa besar perhatian Islam dalam memerintahkan kaum istri untuk mentaati suaminya, maka marilah kita bersama-sama merenungkan dua hadits berikut,
“Seandainya aku diizinkan untuk memerintahkan seseorang agar bersujud kepada orang lain, niscaya aku akanperintahkan kaum istri untuk bersujud kepada suaminya.” (HR. Ahmad, At Tirmizi, dan Ibnu Majah)
Dan sabda beliau shollallahu ‘alaihi wasallam,
“Bila seorang wanita telah menunaikan sholat lima waktu, puasa bulan Ramadhan, menjaga kesucian farjinya, dan mentaati suaminya, niscaya akan dikatakan kepadanya, Masuklah ke surga dari delapan pintu surga yang manapun yang engkau suka.” (HR Ahmad, Ibnu Hibban dan dishahihkan oleh Al Albani)
Pada hadits ini Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam memberikan suatu pelajaran penting kepada kaum istri agar hubungannya dengan suaminya bukan hanya di dasari oleh rasa cinta semata. Akan tetapi lebih dari itu semua, ketaatannya kepada suami adalah salah satu bagian dari ibadahnya, dan salah satu ibadah yang amat agung, sampai-sampai disejajarkan dengan sholat lima waktu, dan puasa bulan Ramadhan. Sehingga dengan cara demikian, ketaatan dan kesetiaan kaum istri akan kekal hingga akhir hayatnya, dan tidak mudah luntur oleh berbagai badai yang menerpa bahtera rumah tangganya.
Hal ini tentu berbeda dengan kaum istri yang hanya mengandalkan rasa cintanya, ia akan mudah terhanyutkan oleh godaan dan badai kehidupan, sehingga tatkala ia menghadapi kesusahan atau godaan setan walau hanya sedikit, dengan mudah tergoyahkan. Dari sini kita dapat mengetahui alasan mengapa banyak kaum istri yang dengan mudah melawan suaminya, tidak taat kepadanya, dan bahkan berbuat serong dengan pria lain. Ini semua karena rasa cintanya telah luntur, atau mulai luntur oleh godaan ketampanan, atau jabatan atau harta dan yang serupa.
Dari lain sisi, syari’at Al Qur’an juga membentengi kaum suami agar dapat tetap istiqomah menjalankan tanggung jawabnya sebagai kepala rumah tangga, yaitu dengan menjadikan segala tugas dan kewajibannya sebagai bagian dari ibadah kepada Allah, sehingga kesetiaannya dan kewajibannya tidak mudah luntur atau lengkang karena terpaan masa atau godaan hijaunya rumput tetangga atau kawan sejawat dll.
“Sesungguhnya bila engkau meninggalkan ahli warismu dalam keadaan kaya, lebih baik daripada engkau meninggalkan mereka dalam keadaan miskin dan meminta-minta kepada orang lain. Dan sesungguhnya engkau tidaklah menafkahkan suatu nafkah yang engkau mengharap dengannya keridhaan Allah, melainkan engkau akan diberi pahala karenanya, sampaipun suapan makanan yang egkau suapkan ke mulut istrimu.” (Muttafaqun ‘alaih)
Dan lebih spesifik Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam menjadikan hubungan sebadan dengan istri sebagai salah satu amal shalih, sebagaimana beliau tegaskan dalam sabdanya berikut ini,
“Dan hubungan sebadanmu dengan istrimu adalah sedekah. Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah salah seorang dari kita melampiaskan syahwatnya, kemudian ia dengannya mendapatkan pahala ? Beliau menjawab: bagaimana pendapat kalian, bila ia melampiaskan syahwatnya pada perbuatan yang haram, bukankah ia dengannya akan mendapatkan dosa? Demikian juga bila ia melampiaskannya pada tempat yang halal, maka ia mendapatkan pahala.” (HR. Muslim)
Imam An Nawawi menjelaskan hadits ini dengan berkata, “Pada hadis ini terdapat petunjuk bahawa perbuatan mubah akan menjadi amal ketaatan karena niat yang tulus. Hubungan sebadan akan menjadi ibadah bila pelakunya meniatkkan dengannya untuk memenuhi kebutuhan istri atau menggaulinya dengan cara-cara yang baik sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah Ta’ala, atau untuk mencari keturunan yang shalih atau untuk menjaga dirinya atau menjaga istrinya atau keduanya dari memandang kepada yang diharamkan atau memikirkannya atau menginginkannya atau untuk tujuan-tujuan baik lainnya.” (Syarah Muslim oleh Imam An Nawawi 7/92).

                                                            credit to :yahyaayyash.wordpress.com

Thursday, July 22, 2010

Bagaimana dengan hari ANDA..?

ramai yang tanya bagaimana dengan hari ANDA..? ramoaz anda pula bagaimana..huh letih plak nak menjawab nyer...knepa erk smua org bertanya begitu..?persoalan mula timbul, hari nie hari JUMAAT penghulu segala HARI...ohhh rupanya hari nie first time aku pakai baju melayu rupanya...patut laa semacam jer orang lain pandang aku...tapi tue laa aku nk habaq mai nie HARI JUMAAT memang hari yang istimewa kenape..? sebab.... hari ni je yang dapat pakai baju melayu..siap sampin plak tue....hahaha klu tgk sendiri kat depat cermin.. perghhhhh memang semat arr.....ANDA pula mcamana...?

Thursday, July 8, 2010

Cara Minum air waktu pagi

Air yg di minum ialah air Masak Mati (air masak yg sejuk), diminum di kala pagi dalam kedudukan seperti org mahu merangkak. Sebelum minum tarik nafas. tahani nafas ketika meneguk(jangan dihembuskan ke dalam gelas). tegakkan kepala ketika meneguknya, bukan menunggang gelas. minum cara ini dpt dikatakan melegakan kerongkong serta berupaya membersihkan usus perut dari kekotoran dan kahak yg terkumpul semasa tidur. ia dibersihkan sebagai penyediaan utk hari baru.

Wednesday, July 7, 2010

Puaskah Siti Sayangku..?

Puaskah Siti sayangku..?
Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.



3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih...lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.

"Mengapa?"Dia bertanya dengan nada terkejut.

"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan." Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

"Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?" Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?"

Dia termenung dan akhirnya berkata, "Abang akan memberikan jawapannya esok." Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...

'Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya." Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

"Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut."

"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang."

"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."

"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu."

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."

"Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti."

"Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti."

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

"Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti."

"Puaskah Siti sayangku..?"

"Jika Siti tidak puas hati, sayangku...biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia."

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam 'kewujudan' yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam 'kewujudan' yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.

Diary Seorang Isteri (Lelaki Mesti Baca!!)

Diary Seorang Isteri...


Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.


"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

petikan dari..
'JOMSAYANG'

Makanan Menurut Islam

didalam islam, ada makanan yang dihalalkann, ada yang diharamkan ada juga menjadi sunnah dan juga yang dihukum makruh. yang penting ialah bahawa makanan yang diharamkan itu seperti arak, anjing dan babi, mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan. bukti moden mendapati bahawa daging babi mempunyai cacing pita yang membahaya. minum arak pula, sebagaimana pesan organ tua2 Melayu akan melemahkan tenaga batin.

pendapat ulama' terdahulu, daging ayam jantan berbeza daripada daging lain kerana ia sejuk tidak panas. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa sebaik baik makanan di dunia dan di akhirat ialah daging. Saidina Ali r.a juga menyuruh kita makan daging kerana ia menambah daging tubu dan kuasa pendengaran, siapa tidak makan daging selama 40 hari maka tubuhnya akan lemah.

Sheikh Dahari pula berkata, bahawa makan daging itu adalah tujuh puluh kekuatan tetapi sentiasa makan daging juga makruh kerana keras hati. Saidina Aisyah juga melarang dari semasa makan daging kerana ia akan memudaratkan.

ikan khasiatnya hangat dan basah tetapi ia memberi manfaat kepada org yg sejuk badan. Garam khasiatnya hangat serta kering dan ia berfaedah untuk menghancurkan makanan dan juga boleh mengubati selsema dan menguatkan syahwat. jika diambil airnya dan dicampur air madu dan dicelakkan pada mata ia akan menerangkan mata tetapi jika amat kerap memakannya akan mengurangkan tahap pemikiran. jika kita datang ke suatu negeri yg ditimpa wabak dan kita mahu wabak itu menjangkiti kita maka makan bawang merah negeri tersebut...

Bawang putih pula khasiatnya hangat dan kering dan ia berfaedah untuk menghancurkan angin dan menghilangkan senak di perut. ai juga menyembuh penyakit sakit gigi dan batuk dan boleh menyembuhkan sakit dada. ia juga boleh mengeluarkan darah haid dan boleh mengurukan badan tetapi mudarat pada mata.


petikan dari...
'Permata Yang Hilang..'

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails